Hemingway – emlék

„Elmúlt, mint száz másik pillanat, mégis múlhatatlan, mert szívek őrzik, s nem szavak.”

Hemingway

Grace klinika 5/20 – Vereség

„A vereség az nem opció. Egy sebésznek nem. Nem hátrálunk az asztaltól, míg a beteg lélegzik. A halál egy kihívás. Az életveszély az, ami kiver minket az ágyból reggel. Nem ijedünk meg egykönnyen, meg se rezzenünk. Nem hátrálunk. És pláne nem adjuk fel. Legalábbis a munkában.

A munkánk közben hinnünk kell, hogy a vereség nem opció. Hogy bármilyen betegek is a betegeink … mindig van remény. De mikor a remények helyét átveszi a valóság és el kell fogadnunk az igazságot, akkor is csak a mai csatát vesztettük el, de nem a holnap háborúját. Megmondom mi a feladás: ha egyszer megteszed, ha egyszer beadod a derekad, el is felejted min is vitatkoztál az előtte.”

Grace klinika

Bosszú 2/14 – Áldozat

„Az áldozat. Eredeti értelmezése szerint egy számunkra értékes dologról való lemondás, hogy kedvére tegyünk valami felsőbb hatalomnak. Elkötelezettség, amit nem lehet egyszerű ígéretekkel megpecsételni. Egy eskü. Bármilyen szívből jövő is, sosem vár viszonzást. Mialatt a valódi áldozat felfoghatatlan veszteséggel jár.

Az áldozat olyan dologról való lemondáat jelent, amit mindennél jobban szeretnünk. Új cél csakis a veszteség felett érzett bánatból születhet. Az örök elkötelezettség egy ügy iránt nagyobb, mint az én. Erkölcsi kötelességünk végig járni az útat. Egészen a végéig.”

Bosszú