Goethe az emberekről

„Ahogy az emberekről vélekedsz, úgy is fogsz bánni velük; és ahogy bánsz velük, azzá lesznek.”

Goethe

Voltaire az életről

„Az élet olyan, mint a hajótörés. De soha ne felejtsünk el énekelni a mentőcsónakban.”

Voltaire

Grace klinika 1/2 – Határok, korlátok

„Minden a vonalakról szól. A rezidens évek végét jelző vonalról. A vonalról, ami elválaszt a műtőasztaltól. És persze ott a legfontosabb vonal. A vonal, ami elválaszt az emberektől, akikkel dolgozol. Nem segít ha haverkodsz velük vagy barátkozol. Vonalat kell húznod, önmagad és a világ közt. Mások csak zűrbe kevernek. Minden a vonalakról szól, vonalakat húzgálunk mindenütt, és imádkozunk, hogy senki ne lépje át őket.

Egyszer döntést kell hozni. A vonalak nem tartanak másokat távol, körülvesznek. Az élet zűrös. Ilyennek alkották. Nos pazarolhatjuk az időt vonalazgatásra, vagy élhetünk átlépve a vonalakat. De van egy pár vonal, amelyeket túlságosan is veszélyes átlépni. Egy dolgot tudok, ha vállalod a kockázatot, a kilátás a túloldalon káprázatos.”

Grace klinika

Grace klinika 3/6 – Elhivatottság

„Hogy jók legyünk, tényleg jók legyünk sebészként elhivatottságot igényel. Akarnunk kell felemelni azt a szikét és vágni. Akár több kárt okozunk vele, mint hasznot, akár nem. Minden az elhivatottságról szól. Mert ha az nincs meg jobb, ha már a legelején fel se emeljük a szikét.

Néha még a legjobbaknak is gondot okoz az elhivatottság. Néha meglepő, ahogy hagyjuk kicsúszni az elhivatottságunk tárgyát a kezünk közül. Elhivatottnak lenni bonyolult. Máskor meg meglepődünk, milyen elhivatottak tudunk lenni. Az igazi elhivatottság erőfeszítésekkel jár és áldozatokkal. Ezért van, hogy néha porul járunk míg rájövünk, hogy elővigyázattal legyünk elhivatottak.”

Grace klinika