Gyilkos elmék 6/11 – Galilei az igazságról

„Minden igazságot könnyű megérteni, ha már felfedeztük őket. A lényeg, hogy fel kell fedeznünk őket.”

Galilei

Grace klinika 9/16 – Kockáztatás

„Az epilepszia kezelésére van egy módszer, amely műtétileg vágja el a jobb és a bal agyfélteke közötti kapcsolatot. A cél, hogy blokkoljuk a rohamokat kiváltó jeleket. A gond csak az, hogy ezzel kiiktatjuk az agy azon képességét, hogy kommunikáljon önmagával. A balféltekének fogalma sincs mire készül a jobb. A páciensnek gondjai lehetnek a koordinációval, a memóriával, a beszéddel. Ezt a drasztikus megoldást csak akkor veszik fontolóra, ha már minden más opciót kizártak. Mert amint a sebész vágott, többé nincs visszaút.

A sebészeknek mindig jó okuk van arra, hogy kockáztassanak a rizikós, mindent vagy semmit, nincs visszaútféle műtétekkel, amik esetenként borzalmas következményekkel járhatnak. És időnként beválnak. „

Grace klinika

Grace klinika 8/18 – Figyelmeztetés

„A műtőben azt szoktuk mondani, hogy: „Ne cibáld az oroszlán bajszát!” Azt jelenti, hogy nem számít milyen jól fest egy tumor, hogy milyen kicsi, hogy milyen szépen látszanak a határai. Az attól még tumor, attól még veszélyes és megharaphat.

Mind hallottuk a figyelmeztetéseket, de szemet hunytunk felettük. Kísértjük a szerencsénket. Elgurítjuk a kockát. A tűzzel játszunk. Ilyen az ember, ha azt mondják ne nyúlj hozzá, akkor is megtesszük, pedig tudjuk, hogy nem kéne. Talán, mert legbelül keressük a bajt.”

Grace klinika

Goethe a tettekről

“Bármihez, amit megtehetsz vagy megálmodsz fogj hozzá! A merészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik.”

Goethe