Vincent Van Gogh a határokról

„Nem mindig tudjuk megmondani, mi tart bennünket bezárva, bebörtönözve, szinte eltemetve, de mégis érez az ember bizonyos határokat, bizonyos kapukat. Bizonyos falakat. Mindez képzelet lenne, fantázia? Nem hiszem. Aztán felmerül az emberben a kérdés: Istenem! Sokáig tart ez még, mindig, mindörökkön örökké? Tudod, mi szabadít meg a fogságból? A mélységes, komoly szeretet. Ha vannak barátok, testvérek, szeretők, ez nyitja meg természetfeletti hatalommal, mágikus erővel a börtönt.”

Vincent Van Gogh

Bosszú 3/3 – Gyónás

„Egyesek hisznek abban, hogy a gyónásban a bűnös lélek békét talál. A gyónás megszabadít szégyenünktől és a hibáink felett érzett bánattól. Akiket megcsap a halál szele, gyakran késztetést éreznek, hogy lezárják a múltat, hogy mindent helyre hozzanak. De ha a halál nem is végez velük, majd a démonaik.

A bűnös szív hallgat. A titkok, amiket őriz, elfolytják a hangját. Egyesek szerint a győónás megkíméli a megkínzott lelket. Mások szerint ez csak a gyengeség jele. Mert legvégül bármit is mond az ember. Bárhogy is érez azzal kapcsolatban, amit tett. Mind nem számít. A halál szorításában minden megbocsáthatatlanná válik.”

Bosszú

Minette Walters a vitáról

„Egyesek számára a vita puszta kommunikációs forma. Emellett azt is jelzi, hogy kiegyenlítettek az erőviszonyok a kapcsolatban. Nekem mindig gyanús, ha olyan párral találkozom, ahol az egyik fél tart attól, hogy szóvá tegye, ha valami gond van.”

Minette Walters