Gyilkos elmék 9/18 – Baltasar Gracián a barátságról

„A barátság megsokszorozza az életben a jót és eloszlatja a rosszat.”

Baltasar Gracián

Grace klinika 11/11 – Halál

„Van egy mondatunk arra, hogy ha valaki meghal. Amikor közöljük a hírt a családtagokkal.  Azt mondjuk részvétem a veszteség miatt. Korrekt mondat, de semmit mondó. Egyáltalán nem fejezi ki, mi játszódik le bennünk. Együttérzést mutat, de anélkül, hogy végig kellene gondolnunk, hogy min mehetnek keresztül. Megvéd minket. Nem érezzük a fájdalmat. A sötét kegyetlen, szüntelen fájdalmat, ami elevenen felfalja az embert. És minden nap hálát adok ezért.

Ezt nem érthetjük. Ha csak egy kicsit éreznénk a szeretetből, az örömből és a reményből, aminek a betegek búcsút mondanak, képtelenek lennénk létezni. Tehát azt mondjuk: részvétem a veszteség miatt és reméljük, hogy jelent valamit. Egy apró kis támogtást. Egy kis békét. Egy kis lezárást. Valami jót. Egy apró kis szépséget a sötétség közepén. Egy váratlan ajándékot, épp amikor a legjobban kell.”

Grace klinika

Grace klinika 1/4 – Intimitás

„Az intimitás négy szótagú szó. Jelentése itt a szívem és a lelkém, csinálj belőlük hamburgert és jó étvágyat. Vágyunk is rá, de félünk is tőle. Nehéz hozzászokni, de még nehezebb hanyagolni. Az intimitás kapcsolódik az élet három sz-éhez is: szülők, szerelem és szobatársak. Vannak dolgok, amiket nem lehet elkerülni és mások, amikről nem akarsz tudni.

Bár lenne egy intimitási szabályzat, egy útmutató, amely megmutatná, ha átléptük a határt. Jó lenne, ha látnánk, hogy mikor érünk oda, de nincs ilyen határ a térképen. Ha megtalálod, megragadod és szorongatod ameddig lehet. És a szabályok … talán nincsenek is. Az initimitás szabályait talán saját magadnak kell megalkotnod.”

Grace klinika

Bosszú 1/13 – Ekötelezettség

„Egyeseknek az elkötelezettségük a hitük. Feláldozzák magukat egy másik személyért vagy egy elvont eszméért. Számomra az elkötelezettségnek van egy árnyoldala is. Egy sötétebb út, ami folyamatosan felvet egy kérdést. Milyen messzire mehetek el?”

Bosszú

Született feleségek 6/6 – Szabályok

„Olyan rengeteg szabály van ezen a világon. Ezért kell még gyerekkorunkban  elkezdeni megtanulni őket. Világosan megmondják nekünk, hogy ne beszéljünk csúnyán. Hogy a vizsgákon tilos csalni. És hogy nem szép dolog hazudni a barátainknak. Hogy olyan férfi után sovárogni, aki nem a miénk, bűn. És az olyat megcsalni, aki a miénk, szintén. Szabályok közt cseperedünk fel és felnőttként mégis megszegjük őket. Tökéletesen megfeledkezve arról, hogy ha valaki rajta kap minket, akkor jön a büntetés.”

Született feleségek