Grace klinika 3/20 – Múlt

„Egy beteg múltja ugyanolyan fontos, mint a tünetei. Az alapján tudjuk eldönteni, hogy egy szúró fájdalom szívroham-e? Hogy egy fejfájás tumor-e? Néha a betegek azonban megpróbálják átírni a múltjukat. Azt mondják, hogy nem dohányoznak, vagy elfelejtenek megemlíteni egyes gyógyszereket, ami egy műtétnél halálhoz vezet. Félresöpörhetünk bármit, de a múltja egyszer úgyis mindenkit utolér.

Sokan gondolják, hogy a múltunk nélkül az életünk semmit nem ér. Egy ponton mindenkinek választania kell. Beérjük az ismerttel? Vagy lépünk egyet az új felé? Mindenkit kísért a múltja. A múltunk az, ami formál, vezet minket. A múltunk felszínre tör, újra meg újra, meg újra. Nem szabad elfelednünk néha a legfontosabb múlt az, amit ma írunk.”

Grace klinika

Erich Fromm a bátorságról

„Szeretve lenni és szeretni, ehhez bátorság kell, az a bátorság, hogy bizonyos értékeket mindennél előbbre valónak ítéljünk – és vállalva a kockázatot, mindent föltegyünk ezekre az értékekre.”

Erich Fromm

Született feleségek 8/7 – A helyzet ura

„Bármilyenek is voltak a körülmények Bree mindig megtalálta a módját, hogy ura maradjon a helyzetnek. Féken tartotta a vágyait. Szigorúan vette az öltözködési szabályokat. Ragaszkodott az erkölcshöz. Igen, Bree mindig ura volt a helyzetnek. Úgyhogy mikor a válság kezelése volt a cél, tökéletesen helyén valónak tűnt, hogy ő fogja a kormányt.

Igen, mindannyian igyekszünk úrrá lenni valamin az életünkben. Egy lelkünket háborgató titok maradványait akarjuk elfedni. Az elengedés fájdalmát akarjuk enyhíteni. Vagy gyermekeink hibáit próbáljuk eltüntetni. Pedig néha csak úgy tudjuk gyökeresen megváltoztatni az életünket, ha tökéletesen elengedjük magunkat, kerüljön, amibe kerül.”

Született feleségek