Grace klinika 5/8 – Kötelék

„Intenzív dolog, ami egy műtőben zajlik. Mikor egy élet a tét. Döfködjük az agyat, mint valami lufit. Kötelék alakul ki a melletted álló sebésszel. Elvághatatlan, kibogozhatatlan kötelék. Nagyon bensőséges ez az együttlét. Tetszik vagy sem. Szereted őket vagy sem. Egy család lesztek.

Az, hogy mi köt össze minket néha megmagyarázhatatlan. Akkor is összetart, ha már a köteléknek el kellett volna szakadnia. Van, ami még a távolságot is legyőzi. És az időt. És a józan észt. És néha egy kötelék örökké tart.”

Grace klinika

Grace klinika 8/1 – Házasság

„A jó házasságok is tönkremennek. Az egyik percben még szilárd talajon állsz, a következőben már nem. És mindig két sztori van. A tiéd és az övé. De mindkét  sztori ugyanúgy kezdődik. Úgy, hogy két ember egymásba szeret. … Senki nem hiszi, hogy a végén elválik. Azt hisszük, a miénk örökké fog tartani. Ezért mindig sokkot jelent, amikor rájövünk, hogy vége. Az egyik percben még szilárd talajon állunk. A következőben már nem.

Megvan benned, ami kell? Ha a házasságod bajba jut, kiállod a vihart? Ha megmozdul a föld és a világod romba dől. Talán csak hinni kell és bízni, hogy együtt túlélitek. És bármi lesz is nem feladni.”

Grace klinika

C.S. Lewis a barátságról

„A barátság olyasvalami, amely szinte az emberiség fölé emelkedett. Ez a szeretet mentes az ösztönöktől és a kötelezettségektől, ugyanakkor szabadon vállaltuk magunkra, szinte teljesen mentes a féltékenységtől, és nincs alárendelve annak a szükségnek, hogy szükség legyen ránk, a legmesszebbmenőkig spirituális dolog. Olyasfajta szeretet ez, amelyet az ember az angyalok között képzel el.”

C.S. Lewis