Blaise Pascal a szeretetről

„Ha szeretünk, magunkat is másnak látjuk.”

Blaise Pascal

Grace klinika 11/3 – Sebezhetetlenek

„… A sebészek sebezhetetlenek. Nem szeretünk védtelenek lenni. Mert pontosan tudjuk, milyen mély lehet egy seb. De a sebezhetőség nem az erő ellentéte, hanem szükséges dolog. Rá kell vennünk magunkat hogy megnyíljunk. Hogy megmutassuk magunkat. Hogy mindent beleadjunk. És imádkozunk, hogy elég legyen. Különben nem érünk célba.”

Grace klinika

Grace klinika 5/6 – Háború

„Egy sebésznek minden beteg egy csatatér. Ők a terepünk, ahol előretörünk, visszavonulunk és eltávolítjuk az összes aknát. És mikor már azt hiszed megnyerted a harcot. És a világ újra biztos hely, akkor jön egy újabb akna.

Néhány háború nem ér véget. Néhány csak nehezen kialkudott fegyverszünettel. Egyes háborúk teljes győzelemmel végződnek. Mások fegyverszünettel. Néhány háború reménnyel zárul. De ezek a háborúk semmik a legrémisztőbb háborúhoz képest, amit még meg kell vívnunk.”

Grace klinika

Grace klinika 4/9-10 – Valóság

„Azért leszünk orvosok, hogy életeket mentsünk. Azért leszünk orvosok, hogy jót tegyünk. Azért leszünk orvosok, mert kell az adrenalin, az eufória, a lökés. De amire emlékszünk a nap végén, az a veszteség, amit álmatlanul visszapörgetünk éjjelenként. Az a fájdalom, amit okoztunk. A baj, amit nem orvosoltunk. Az életek, amiket tönkretettünk vagy nem mentettünk meg. Vagyis az orvoslás a gyakorlatban alig hasonlít az eredeti célhoz. A tapasztalat nagyon gyakran nyakatekert és fenekestül felfordul.

A nap végén az orvoslás gyakorlata kevéssé hasonlít az álmunkra. Azért leszünk orvosok, hogy életeket mentsünk. Azért leszünk orvosok, hogy jót tegyünk. Azért leszünk orvosok, mert kell az adrenalin, az eufória, a lökés. De amire emlékszünk a nap végén, az a veszteség, amit álmatlanul visszapörgetünk éjjelenként. Az a fájdalom, amit okoztunk. A baj, amit nem orvosoltunk. Az életek, amiket tönkretettünk vagy nem mentettünk meg. A nap végén a valóság távol áll a reményeinktől. A valóság a nap végére legtöbbször nyakatekert és fenekestül felfordul.

Néha a világ a feje tetejére áll. És aztán valahogy valószínűtlenül, amikor nem is várnánk, a világ ismét helyre áll.”

Grace klinika