Arthur Schopenhauer – megbocsátás, felejtés

„Megbocsátani és felejteni annyi, mint becses tapasztalatokat az ablakon kidobni.”

Arthur Schopenhauer

Grace klinika 9/22 – Csoda

„Olyan, hogy varázslat nem létezik, legjobb tudásunk szerint. És bár sebészként az emberi test sejtekből, szövetekből és szervekből álló tekervényes hálózatát tanulmányozzuk, ha valami elromlik … szörnyen borzasztóan elromlik, csak néhány kártyánk van arra, hogy összerakjunk egy testet. De létezik egyfajta hatalom, valójában inkább varázslat és ha egyszer összejön, akkor az bizony maga a csoda.

Sebészként számunkra nem ismeretlen az emberi test minden törése és szakadása. Mi több a húszas éveink javát arra áldozzuk, hogy minden lehetséges módját megtanuljuk miként legyen ismét egész. De vannak sebek, amiket a sebész  sem tud meggyógyítani, egymaga nem. Ahhoz olyan erő kell, ami nekünk nincs. … Olyan, hogy varázslat nem létezik az olyan hagyományos abraka-dabra dzsin a palackba módon. De az varázslatos, hogy bár tudjuk, hogy nem minden javítható, a legtöbb dolog mégis túlélhető.”

Grace klinika

Grace klinika 10/18 – Fertőzés

„Minden ébren töltött óra alatt átlagosan tizennyolcszor érintjük meg az arcunkat. Naponta körülbelül százszor tesszük ki magunkat valamilyen fertőzésnek. A fertőzés gonosz módon kihasználja a mindennapi szokásainkat. Terjed, ha megfogunk egy ajtót, egy asztalt, a lift gombját, egy tollat, egy poharat. Vagy pénzt. Csak annyit tehetünk, hogy megpróbáljuk megállítani a terjedését. Mert ha már terjed, általában a vírus győz.

Köztudott, hogy az orvosok a legrosszabb betegek. Nem törődünk a tünetekkel, amíg össze nem esünk. Szeretjük azt hinni, hogy mások vagyunk, mint a betegeink. De egyikünk sem legyőzhetetlen. Végül szembe kell néznünk vele, hogy emberek vagyunk és hogy néha legnagyobbaknak is kell segítség.”