Grace klinika 6/12 – Gyógyulás

„A sebészet első szabálya. hogy kerüld a veszély forrásokat. Legyen tiszta a kezed. Apró a metszésed. És a seb védett. A kettes szabály pedig, hogy ha az egyes nem működik, próbálkozz mással. Mert nem lehet mindig mindent elkerülni. Néha a sérülés akkora, hogy vágni kell. Még pedig nagyot.

A műtőben a gyógyítás egy vágással indul. Egy metszéssel. A hús szakadásával. Sebet ejtünk az ép húson, hogy feltárjuk a betegséget. Kegyetlen érzés. És ellentmond a józan észnek. De működik. Ha vállaljuk a feltárást, a gyógyulás kedvéért. És ha vége, ha a metszést bezárták, várunk. Csak vársz. És reméled, hogy a beteg meggyógyul. Hogy nem rontottál tovább a dolgokon.”

Grace klinika

Született feleségek 3/20 – Pletyka

„Pletyka. Ártalmatlan kikapcsolódás csupán. Meggondolatlan fecsegés, amit udvarias valótlanságok szőnek át. Rossz májú spekuláció, ami nem is olyan udvarias tényeken alapul. Hogy is védhetnénk meg magunkat az efféle haszontalan pletyka mérges fullánkjaitól? A legjobb, ha egyszerűen igazat mondunk. És megvárjuk míg az emberek elkezdenek másról pletykálni.”

Született feleségek

Dan Brown a csodákról

„A csodák nem mások, mint mesék, amelyekbe mindannyian belekapaszkodunk, azt kívánva, bár igazak volnának.”

Dan Brown

Született feleségek 7/20 – Segítőkészség

„A segítőkészséget nem mindig a legtisztább szándék motiválja. Van, hogy másokat akarunk lenyügözni. Vagy a lelkiismeretünket elhallgatatni. Esetleg ellenszolgáltatást várunk. De olykor-olykor előfordul, hogy a jó cselekedet igazán szívből jön.

A jó tetteket sokféle szándék motiválhatja.  Néha azonban a jó cselekedetnek, rossz következményei lehetnek. Egy kollégánk tévedésének korrigálása sértődést szülhet. Otthonunk megnyitása egy barátunk előtt a barátság kárára mehet. Az igyekezet, hogy közelebb kerüljünk a házastársunkhoz, csak még távolabbra taszíthatja őt. Ezért járja a segítségnyújtásról a régi mondás, miszerint minden jó tett elnyeri méltó bűntetését.”

Született feleségek

Az igazi csoda – A cselekedet

„Mindennél fontosabb, hogyan cselekszünk. Fontosabb annál, hogy mit mondunk, vagy hogy nézünk ki. Amit teszünk, halhatatlanná varázsolhat bennünket. A cselekedeteink azokra a szobrokra hasonlítanak, amelyeket a hősök halála után állítanak. Éppen, mint a fáraók tiszteletére épített egyiptomi piramisok. Csak kő helyett mások emlékeiből készülnek. Ezért a cselekedetei emelnek szobrot az embernek. Emlékekből kövek helyett.”

Az igazi csoda