Öveges József a tudásról

„Az alkotó ember előtt végtelen a tér. De ha tudásunkat nem is használjuk fel feltétlenül újabb alkotásra, akkor is minden ismeret még gyönyörűbbé teszi előttünk a világot.”

Öveges József

Grace klinika 10/22 – Új nézőpont

„Néha egyszerűen muszáj elutazni. Egy új  nézőpontért. De nem mindig látjuk, hogy szükségünk van-e új nézőpontra, mert hááát ahhoz új nézőpontra van szükség, hogy ezt belássuk.

Nyissuk ki a szemünket. Mit látunk? Új lehetőségeket. Az új nézőpont új reményt is kínál? Ez a cél. Bár nem mindig alakulnak így a dolgok. Néha egy új nézőpont azt jelenti, meglátjuk, amit addig nem.”

Grace klinika

Grace klinika 7/7 – Kérdések és válaszok

„Kérdés: Előfordult már, hogy egy vadidegen levette Önök előtt a ruháját, rámutatott egy nagy lila pacára a hátán és azt kérdezte: Mi a fene ez? Egy normális ember esetében a válasz remélhetőleg soha. De egy orvos esetében a válasz nagy valószínűséggel öt perccel ezelőtt. Egy orvostól elvárják, hogy mindenre tudja a választ. És őszintén, mi is szeretjük azt hinni, hogy mindenre van válaszunk. Az orvosok alapvetően mindentudók, de aztán jön valami és kiderül, hogy mégsem.

Válaszokat keresünk. A gyógyításban. Az életben. Mindenben. Néha a keresett válasz a felszín alatt bújik meg. Máskor meg olyan válaszokra lelünk, amikre látszólag fel sem tettük a kérdést. Olykor a válaszok teljesen váratlanul jönnek. És néha, bár megleljük a keresett választ, továbbra is temérdek kérdés zúdul a nyakunkba.”

Grace klinika

Grace klinika 11/25 – Otthon, család

„Emlékszem a suliban valaki azt mondta én csonka családból jövök. Ezt mondták, ha valakinek elváltak a szülei. Bár a mi családunk egyáltalán nem a válástól lett csonka. Mikor ezt hallottam gyerekként, azt hittem a csonka családokban csonka emberek élnek. Butaság volt, hiszen csak egy gyerek voltam. De még ma is csodálkozom.

Házat bármiből lehet építeni, olyan erősre amilyenre akarjuk. De otthont? Egy otthon sokkal törékenyebb annál.  Egy otthon a bennelévő emberektől otthon. És az emberek összetörhetnek persze. De minden sebész tudja, a törés összeforrhat, a sérülés meggyógyulhat. Mert bármilyen sötét is van a nap, majd újra felkel.”

Grace klinika