Marcus Aurelius – a boldog ember élete

“Az, hogy milyen a boldog ember élete, gondolatai milyenségén múlik: így hát ügyelj erre! Ne fogadj be sötét, negatív gondolatokat.”

Marcus Aurelius

Grace klinika 8/12 – Veszett ügy

„Ennél többet nem tehetünk. Ez az a mondat, amit egy sebész nem szívesen mond ki. Mi nem adjuk fel egy könnyen. Mindent meg is teszünk, hogy ne kelljen. Egy sebésznek a veszett ügy csak több próbálkozást jelent.

Mikor dobod be a törölközőt? Ismerd el, hogy egy veszett ügy az veszett ügy. De van egy pont, amikor túl sok lesz. Amikor belefáradunk egy harcba és feladjuk. Itt kezdődik az igazi munka. Reményt találni ott, ahol az már teljességgel lehetetlennek tűnik.”

Grace klinika

Grace klinika 4/12 – Ember vs állat

„Szeretjük azt hinni, hogy racionális lények vagyunk. Emberiek. Tudatosak. Civilizáltak. Gondolkodók. De ha szétcsúsznak a dolgok – csak egy kicsit is – egyértelművé válik, hogy nem vagyunk jobbak az állatoknál. Befordul a hüvelyk ujjunk. Gondolkodunk. Felegyenesedtünk. Beszélünk. Álmodunk. De legbelül még mindig az ősi mocsárban dagonyázunk. Harapunk. Markolunk. Kikaparjuk az élelmünket a sötét hidegben, mint a varangyok és a lajhárok.

Mindannyiunkban ott lakozik egy kis állat, és ezt meg kell ünnepelni. Az állati ösztönünk hajt a kényelem, a meleg felé. Ketrecben vagyunk. Csapdában érezzük magunkat, de mégis mert emberek vagyunk tudjuk, hogy legyünk szabadok. Mindig vigyázunk egymásra. Vigyázunk a saját emberségünkre. És bár mindannyiunkban ott lakozik egy állat, az különböztet meg az állatoktól, hogy gondolkodunk, érzünk, álmodunk, szeretünk. És minden valószínűség ellenére, minden ösztön ellenére fejlődünk.”

Grace klinika