Osvát Ernő a kedvességről

„Semmi sem olyan egyszerű és titokzatos, mint a kedvesség.”

Osvát Ernő

Grace klinika 1/6 – Félelem vs siker

„Pár száz évvel ezelőtt Benjamin Franklin megosztotta a világgal a sikerének titkát: Amit ma megtehetsz – mondta – sose halaszd holnapra. Ez az ember fedezte fel a villamosságot. Azt hihetnénk többen is megfogadjuk a szavát. Nem tudom miért halogatjuk a dolgokat, de ha tippelnem kéne, azt mondanám a félelem az oka. Félelem a kudarctól, a fájdalomtól, a visszautasítástól. Néha pusztán a döntéshozataltól félünk, merthogy mi van, ha tévedünk, ha helyre hozhatatlan hibát követünk el. Akármitől is félünk egy dolog tuti biztos, hogy idővel a fájdalom, hogy nem tettünk meg valamit nagyobb, mint a félelem, hogy megtegyük. Olyan lesz, mintha egy hatalmas tumort cipelnénk.

Ki korán kel, aranyat lel. Kétszer ad, ki gyorsan ad. Aki sokat markol, keveset fog. Nem csinálhatunk úgy, mint akinek nem szóltak. Mind ismerjük a közmondásokat, hallottuk a filozófusokat, a nagyszüleinket, akik mind a rohanó időről beszéltek. Ugye ismerős a mondat: ragadd meg az alkalmat. Mégis néha magunknak kell rájönnünk. El kell követnünk a saját hibáinkat, meg kell tanulnunk a leckét. A ma lehetőségeit besöpörjük a holnap szőnyege alá, de egyszer csak nem megy és akkor végre tényleg felfogjuk, hogy miről beszélt Benjamin Franklin. Hogy jobb tudni, mint sötétben élni. Hogy jobb az ébredés, mint az alvás. És hogy a legnagyobb bukás  is, a legcsúnyább, legszörnyűbb hiba is jobb, mintha meg se próbáljuk.”

Grace klinika

Grace klinika 8/23 – Elvándorlás

„Van ez a madár. Azt hiszem valami fecskeféle. Minden szeptemberben madarak ezrei hagyják ott esős Seattle-t a mexikói télért. Ezek a madarak nem hülyék. És minden évben nagy tömeg gyűlik össze Seattle-ben, hogy egy sör mellett megnézzék a vándorlásukat. Nagy vándorlásnak nevezik.

Nem tudom, hogy a madarak hogy csinálják. Ezer meg ezer mérföldet repülnek és nem tévednek el, nem repülnek bele az ablakokba, nem falják fel őket a macskák. De minden tavasszal visszatérnek. Visszatérnek ahhoz, amit ismernek. Az emberek szerint szép látvány, ahogy elrepülnek. Állítólag kivehető a pillanat, mikor egy titokzatos jelre minden madár egyszerre indul útnak.”

Grace klinika