Grace klinika 10/3 – Kegyelem

„Létezik egy nagyon érdekes gyerekjáték. Összekapaszkodnak és háromra megpróbálják eltörni egymás ujját. A végsőkig ki kell tartani, vagy legalábbis tovább, mint a másik fél. A játék, akkor ér véget, ha valaki azt mondja állj. Feladja. Kegyelmet kér.  Nem egy vidám játék.

A játékban, ha valaki kegyelmet kér, a másik figyel rá és megszűnik a fájdalom. Bár mindig ilyen könnyen menne. Ez már nem játék. Nem vagyunk gyerekek. Hiába kérünk kegyelmet senki sem hallja meg. Magunk vagyunk. És a semmibe kiálltunk.”

Grace klinika

Bosszú 1/6 – Bosszú

„Azt mondják a bosszú elpusztítja a szívet és megkínozza a lelkiismeretet.

Az élethez hasonlóan a bosszú is zavaros. És mindkettő sokkal egyszerűbb lenne, ha az agyunk irányíthatná a szívünket. De a szívnek is megvannak a maga indokai, még ha néha éppoly érthetetlenek is.”

Bosszú

Grace klinika 12/6 – Szégyen

„A családja szerint ez a beteg nem dohányzott. Valójában 20 évig napi 2 csomaggal is elszívott a kocsijában, amíg a felesége és a gyerekei aludtak. Néha pont az a probléma, amit a beteg szégyell, amit el akar titkolni. De a sebész elől nem tudja, mert a test nem hazudik. Mindenki láthatja az igazságot és közben egyetlen szó sem hangzik el.

Azt mondják, minden emberi viselkedést a szégyenérzet irányít. A lényeg, hogy kinek hisszük magunkat. Elvenni azonban nem lehet. És a test nem hazudik. Az egész világ láthatja a igazságot. A szégyenünk megfojt, megöl. Belülről rohaszt minket szét, ha hagyjuk neki. Ne engedjék, hogy így legyen.”

Grace klinika

Született feleségek 4/5 – Szomszédok

„Ugyanaz áll mindannyiunkra. Igyekszünk nem túl közel kerülni azokhoz, akik a szomszédban laknak. Könnyebb udvariasan biccenteni, mint megkérdezni, hogy mi a baj? Biztonságosabb oda sem nézni, mint belekeveredni. Igaz előfordul, hogy megismerjük a kerítés túloldalán élőket és életre szóló barátságot kötünk. De legtöbbször tartjuk a három lépés távolságot, mert a szomszédok inkább ne tudjanak rólunk semmit, minthogy túl sokat tudjanak.”

Született feleségek