Erich Fromm a szeretetről III.

“Szeretni valakit az több, mint egy erős érzés: az döntés, ítélet és ígéret.”

Erich Fromm

Grace klinika 10/9 – Bocsánat

„Az orvosok sosem hibázhatnak. Egy rossz döntésből is nagy baj lehet. Persze nem szándékosan csináljuk. Senkit nem akarunk bántani. De néha így alakul. Időnként hibázunk. És sajnáljuk, hogy ha hibázunk. Nem mintha a bocsánat kérés számítana. Már nem számít. Bármennyire is sajnáljuk, már nem számít.

Mind teszünk dolgokat, amikre nem vagyunk büszkék. Tisztában vagyok ezzel. Tudom, hogy senki sem tökéletes. De hogy lehet ezzel együtt élni? Hogy lehet minden reggel felkelni, szembenézni a világgal, ha tudjuk, hogy jobbak is lehettünk volna? Jobbnak kellett volna lennünk. Elég, hogy sajnáljuk? Egy bocsánat kérés tényleg begyógyítja a sebeket? Enyhíthet a fájdalmon? Helyrehozhatja a fájdalmat, amit okoztunk?”

Grace klinika

Bosszú 3/5 – Bosszúhadjárat

„Ha valaki bosszúhadjáratot folytat, annak minden részletét irányítania kell. Kiiktatni a kockázatot, az érzelmeket és az ellenséget. De a legnagyobb fenyegetést a sikerre az jelenti, ha a szövetségeseink szabadulnak el.

Annak érdekében, hogy visszanyerjük az irányítást engednünk kell kicsit. Hiszünk abban, ha megtesszük, megvédehetjük a szeretteinket, akik nélkül nem tudunk élni. De a legveszélyesebb igazság az, hogy az irányítás pusztán illuzió. „

Bosszú