Gyilkos elmék 1/5 – Euripidész a szenvedésről

„Ha egy jó embert bántanak, mindazoknak, akiket annak tartanak vele együtt kell szenvedniük.”

Euripidész

Bosszú 3/3 – Gyónás

„Egyesek hisznek abban, hogy a gyónásban a bűnös lélek békét talál. A gyónás megszabadít szégyenünktől és a hibáink felett érzett bánattól. Akiket megcsap a halál szele, gyakran késztetést éreznek, hogy lezárják a múltat, hogy mindent helyre hozzanak. De ha a halál nem is végez velük, majd a démonaik.

A bűnös szív hallgat. A titkok, amiket őriz, elfolytják a hangját. Egyesek szerint a győónás megkíméli a megkínzott lelket. Mások szerint ez csak a gyengeség jele. Mert legvégül bármit is mond az ember. Bárhogy is érez azzal kapcsolatban, amit tett. Mind nem számít. A halál szorításában minden megbocsáthatatlanná válik.”

Bosszú

Született feleségek 5/17 – Hátsó szándék

„Megtalálhatók bármely város bármely utcáján. Emberek, akik forralnak valamit. A nő, aki felhívta egyik régi barátját A férfi, aki ebédre invitálta a főnökét, hogy megkapja a szebbik irodát. A lány, aki ápolja a bácsikáját, hogy bekerüljön a végrendeletébe. Igen, ezeket az embereket szinte bárhol megtalálni, amint nagy műgonddal rejtegetik a hátsó szándékaikat.

Szinte bárhol megtalálhatók. Barátságos emberek, akiket valami hátsó szándék vezérel. A nő, aki kihasználja szomszédját, hogy álláshoz jusson. A feleség, aki kihasználja a befolyását, hogy felvetessen egy baráti kémet. A férj, aki kihasználja a sármját, hogy barátaitól lopjon. És biztosak lehetnek benne, hogy a legbarátságosabb embereknek olyan hátsó szándékaik vannak, amikre sosem derül fény. Egészen addig, amíg már túl késő.”

Született feleségek

Született feleségek 6/17 – Jellem

„Nem mindig könnyű meglátni valakinek az igazi jellemét. Néha a férfias felszín mögé kell nézni, hogy azt a törékeny lelket megpillantsuk. Nem szabad bedőlni az ékszer csillogásának, hogy megtudjuk hamisítvánnyal állunk szemben. Ki kell hozni az igazságot az árnyékból, hogy felismerhessük mosolyának szépségét. Bizony embertársaink nap, mint nap rejtegetik előlünk valós természetüket. És erre sajnos csak akkor döbbenünk rá, amikor már késő.”

Született feleségek

Fekete István a karácsonyról

„Arra gondoltam, nem veszek többé haldokló kis fenyőfát még hátralevő karácsonyaimra, csak egy ágat, hiszen amiért veszem a kis fákat s a kis gyertyákat, az emlékezés és a szeretet lángja nem bennük, hanem énbennem, magamban van.”

Fekete István