Vladimir Nabokov az emlékezésről

„Minél jobban szeretünk egy emléket, annál erősebbé és különösebbé válik.”

Vladimir Nabokov

Grace klinika 7/22 – Túlélés

„Mindenki ismeri a mondást. Ez az egyik olyan dolog, amit a hetedikes fizika órán megtanulunk. Megszoksz vagy meghalsz. De a megszokás nem könnyű. Küzdeni kell az ellenféllel. Elhárítani a támadásokat. Előfordul, hogy ölnünk kell. Mindent megteszünk a túlélésért.

Megszoksz vagy meghalsz. Rengetegszer halljuk, a feladat mégsem könnyebb. A baj csak az, hogy emberek vagyunk és többre vágyunk, mint a túlélés. Szeretetre vágyunk. Sikerre vágyunk. A lehető legjobbak akarunk lenni. És keményen küzdünk mindezért. Másképp úgy élünk, mint a hullák.”

Grace klinika

Grace klinika 4/2 – Függőség

„A kórházban minden nap látunk függőséget. Sokkoló, hogy hányféle függőség létezik. Túl sima ügy volna, hacsak a drog, a pia és a cigi volna.  A legnehezebb a leszokásban az, hogy akarjunk leszokni. Hiszen nem véletlenül lettünk függők. Nem. Sokszor. Túl sokszor a dolgok, amik életünk normális részeként indulnak; egyszer csak átcsapnak megszállottságba, megrögzöttségbe. Kezelhetetlenné válnak. A mámort keressük. A mámort, ami mellett minden homályba vész.

A függőség átka az, hogy sosem ér jó véget. Mert a legvégén, bármi is volt az, ami a mennybe repített, már nem esik jól és fájni kezd. De azt mondják nem szokunk le, amíg el nem érjük a mély pontot. De honnan tudjuk, hogy ez hol van.Nem számít mennyire fáj valami van, hogy elengedni még fájdalmasabb.”

Grace klinika