Grace klinika 7/20 – Felépülés

„Egy trauma után a testünk nagyon törékeny. A reakció idő kritikus. Így hirtelen körül vesznek az emberek. Orvosok. Nővérek. Szakemberek. Technikusok. Egy műtét csapat sport. Mindenki a cél felé igyekszik és újból összeraknak téged. De egy műtét már önamgában is trauma. És ha egyszer vége, kezdődhet a gyógyulás. Ezt hívjuk felépülésnek. A felépülés nem csapat sport. Hanem magányos hosszútáv futás. Hosszú és fárasztó. És pokolian magányos.

A felépülési időszak hosszát a sérülés mértéke határozza meg. De nem mindig sikerül. Nem számít, milyen keményen dolgozunk. Némelyik sebünk sosem gyógyul be teljesen. Előfordulhat, hogy egy új élethez kell alkalmazkodnunk. A dolgok talán túlzottan megváltoznak. És semmi sem lesz már a régi. Lehet, hogy magunkra sem ismerünk. Mintha egyáltalán nem épültünk volna fel. Új emberek leszünk, egy új élettel.”

Grace klinika

Grace klinika 3/25 – Vezető szerep

„A vezető szerep felelősséggel jár. Minden egyes beteg a sebészeti osztályon a te saját beteged, akár te vágtad fel őket akár nem. A szike nálad van. Rá kell tudnod nézni egy családra és azt mondani mindent megtettünk, hogy megmentsük a gyermeküket, a férjüket, a nejüket. Leragadsz. Más emberek családján segítesz. Ez olyan nagy felelősség, hogy ezért jobban vigyázol idegen emberek családjára. A sajátodat meg feláldozod.”

Grace klinika

Fekete István az egyéniségről

„Hálás vagyok érte, hogy hagytak gyereknek lenni! Nem oktattak, nem neveltek, nem irányítottak úton-útfélen és minden pillanatban. Hagytak annak lenni, aki vagyok, aki leszek.”

Fekete István

Stendhal – szabadság

„Olyan lényt keressünk, akinek a társaságában mindig bátran követhetjük első gondolatunkat anélkül, hogy valaha is törödnünk kellene az illendőséggel.”

Stendhal