Grace klinika 2/1 – Gondolkodás, érzelmek

„Ahhoz, hogy jó sebész légy sebészként kell gondolkodnod. Az érzelmek zavarosak. Gyűrd le szépen őket és lépj be inkább a tiszta, szép, steril műtőbe, ahol a feladat ilyen egyszerű: vágj, varrj és zárj. Néha olyan vágással kell szembenézned, ami nem gyógyul. Egy vágás, amitől a varratok felszakadnak.

Azt mondják a gyakorlat teszi a mestert. Elméletben minél többet gondolkodsz sebészként, annál hamarabb válsz azzá. Minél érzelemmentesebb maradsz, minél semlegesebb: vágsz, varrsz, zársz. Annál nehezebb lesz kikapcsolni a dolgot. Azaz nem sebészként gondolkodni. Emlékezni arra, hogy milyen érzés emberi lényként gondolkodni. „

Grace klinika

Öveges József a tudásról

„Az alkotó ember előtt végtelen a tér. De ha tudásunkat nem is használjuk fel feltétlenül újabb alkotásra, akkor is minden ismeret még gyönyörűbbé teszi előttünk a világot.”

Öveges József

Született feleségek 6/7 – A könyv

„Az igazság az, hogy hiába bújjuk őket. Az valódi tudás nem a könyvek lapjain rejlik. A könyvek nem mondják meg, hogy tegyük boldoggá a feleségünket. Sem azt, hogy hogy becsüljük meg a szomszédainkat. Nem mondják meg, hogy az a férfi az utca túloldalán veszélyes-e. Nem. Igazán tanulni csak egy dologból tudunk. A hibáinkból. Na persze, ha ezek a hibák börtönbe juttatnak, jó ha akad egy könyv, amivel múlathatjuk az időt”

Született feleségek

Grace klinika 7/8 – Nyomás

„Az emberi testben nagy nyomás uralkodik. A vérnyomás adja az artériákon át folyó vér erejét. Ezt a nyomást fontos szabályozni. Az alacsony vagy elégtelen nyomás gyengeséget, leállást okozhat. De ha a nyomás túl nagyra nő, akkor jönnek az igazi bajok. Ha a nyomás növekszik, közelebbi vizsgálatra van szükség. Mert ez jól mutatja, hogy nagyon nem stimmel valami.

Minden túlnyomásos rendszerre kell kieresztő szelep. Mert csökkenteni kell a nyomást. A feszültséget. Mielőtt elviselhetetlen lesz. Valahogy muszáj kinyitni a szelepet. Mert ha a nyomás nem talál kiutat, akkor kitör és robban. Azt a nyomást a legnehezebb elviselni, amit magunkban hordozunk. A nyomást, hogy jobban legyünk mint vagyunk. A nyomást, hogy jobban legyünk, mint hisszük, hogy lehetünk. Ez soha, soha nem enyhül. A nyomás csak nő … és nő … és nő.”

Grace klinika