Grace klinika 1/2 – Határok, korlátok

„Minden a vonalakról szól. A rezidens évek végét jelző vonalról. A vonalról, ami elválaszt a műtőasztaltól. És persze ott a legfontosabb vonal. A vonal, ami elválaszt az emberektől, akikkel dolgozol. Nem segít ha haverkodsz velük vagy barátkozol. Vonalat kell húznod, önmagad és a világ közt. Mások csak zűrbe kevernek. Minden a vonalakról szól, vonalakat húzgálunk mindenütt, és imádkozunk, hogy senki ne lépje át őket.

Egyszer döntést kell hozni. A vonalak nem tartanak másokat távol, körülvesznek. Az élet zűrös. Ilyennek alkották. Nos pazarolhatjuk az időt vonalazgatásra, vagy élhetünk átlépve a vonalakat. De van egy pár vonal, amelyeket túlságosan is veszélyes átlépni. Egy dolgot tudok, ha vállalod a kockázatot, a kilátás a túloldalon káprázatos.”

Grace klinika

Grace klinika 1/9 – Igazság és titkok

„A tudományban nincsenek titkok. A gyógyászatban napfényre kerülnek a hazugságok. A kórház falai között az igazság mindig kiderül. Hogy miként tartunk titkot a kórházon kívül? Nos az más tészta. Egy dolog biztos, akármit is próbálunk eltitkolni sosem állunk készen, amikor az igazság kiderül. Ez a baj a titkokkal. A bajhoz hasonlóan sosem járnak egyedül. Csak gyűlnek és gyűlnek míg a végén be nem lepnek mindent. A végén semmi másnak nem jut hely és egyszer csak úgy tele leszel titkokkal, hogy azt érzed kipukkadsz.

Azt mindig elfelejtjük, hogy milyen jó érzés, ha egyszer végre kiderülnek a titkaink. Akár jó, akár rossz, de legalább kiderül, ha tetszik, ha nem. És ha a titkod egyszer kiderült, nem kell többé mögé bújnod. Az a baj a titkokkal, hogy mikor uralni véled őket elszabadulnak.”

Grace klinika

Anthony de Mello – szeretet, változás

„Ha szeretsz, más szemmel nézel a világra; nagylelkű leszel, megbocsátó, jószívű, pedig korábban esetleg kemény és rideg voltál. Az emberek óhatatlanul is hasonlóan viszonyulnak majd hozzád, s hamarosan abban a szeretetteljes világban élsz, amit te magad teremtettél.”

Anthony de Mello