Grace klinika 2/4 – Tagadás

„A sebészeti gyakorlat túlélésének a kulcsa a tagadás. Tagadjuk, hogy fáradtak vagyunk. Tagadjuk, hogy félünk. Tagadjuk, hogy görcsösen igyekszünk a sikerért. És legfőképpen pedig tagajuk hogy tagadunk. Csak azt látjuk, amit látni akarunk és azt hisszük el, amit el akarunk hinni. Ez működik. Annyit hazudunk önmagunknak, hogy egy idő után magunk is elhisszük, hogy a hazugság az igazság. Addig tagadunk, amíg meg sem látjuk az igazat. Még akkor se, ha ott van az orrunk előtt.

Néha a valóság a semmiből kerül mögénk és csíp a fenekünkbe. És mikor a gát átszakad, csak úszni tudunk. A színlelés világa egy ketrec és nem gubó. Csak egy ideig ámíthatjuk önmagunkat. Fáradtak vagyunk, félünk. A tagadás nem változtat az igazságon. Előbb vagy utóbb félre kell tennünk a tagadást és emelt fövel, villámló szemmel nézni szembe a világgal. Ha az ember folyton csak tagad, a sok apró csepp óceánná dagad. De vajon hogyan védekezzünk a fulladás ellen?”

Grace klinika

Bosszú 3/3 – Gyónás

„Egyesek hisznek abban, hogy a gyónásban a bűnös lélek békét talál. A gyónás megszabadít szégyenünktől és a hibáink felett érzett bánattól. Akiket megcsap a halál szele, gyakran késztetést éreznek, hogy lezárják a múltat, hogy mindent helyre hozzanak. De ha a halál nem is végez velük, majd a démonaik.

A bűnös szív hallgat. A titkok, amiket őriz, elfolytják a hangját. Egyesek szerint a győónás megkíméli a megkínzott lelket. Mások szerint ez csak a gyengeség jele. Mert legvégül bármit is mond az ember. Bárhogy is érez azzal kapcsolatban, amit tett. Mind nem számít. A halál szorításában minden megbocsáthatatlanná válik.”

Bosszú

Grace klinika 7/15 – Idő

„Mit lehet véghez vinni egy óra alatt? Egy teendőt maximum. Dugóban ülni. Olajat cseréltetni. Ha belegondolunk, egy óra nem is sok idő. 60 perc. 3600 másodperc. Nem több. De a gyógyításban egy óra gyakran mindent jelent. Nevezzük értékes időnek. Az idő azon kis szakasza, ami alatt eldöl, hogy egy beteg életben marad vagy meghal.

Egy óra. Egyetlen óra. Mindent megváltoztathat. Örökre. Egy óra alatt megmenthetik az életed. Egy óra alatt meggondolhatod magad. Néha egy óra önmagunknak adott ajándék. Van, akinek ez az óra semmit sem jelent. Másoknak ez az óra minden a világon. De végül ez csak egy óra. Egy a sokból. Lesz még több is. 60 perc. 3600 másodperc. Ennyi. És aztán kezdődik előlről. És ki tudja mit tartogat a következő óra.”

Grace klinika

Anatole France – vágyakzás

„Minden, ami él, az túlságosan is titokzatos. S te, kedvesem, számomra örök talány maradsz, amelynek értelme az élet gyönyöreit és a halál borzalmait rejti magában. Ne félj attól, hogy odaadod magadat nekem. Mindig vágyni fogok rád, és sohasem foglak kiismerni. Vajon valóban a miénk-e valaha is az, akit szeretünk? Vajon másvalami-e a csók és az ölelés, mint egy gyönyörűséges kétségbeesés erőfeszítése? Még amikor karjaimba szorítlak, akkor is kereslek, sohasem vagy az enyém, mert mindig kívánlak téged, s mert benned a lehetetlent és a végtelent kívánom.”

Anatole France