Gyilkos elmék 4/15 – Marie von Ebner-Eschenbach a tanulásról és megértésről

„Fiatalon tanulunk, öregen már értjük is a dolgokat.”

Marie von Ebner-Eschenbach

Grace klinika 4/5 – Kísértés

„A sebészek okkal tanulják meg forgatni a szikét. Szeretjük azt mutatni, hogy kemény hidegfejű tudósok vagyunk. Eljátszani, hogy semmitől sem rettenünk meg. De az igazság az, hogy azért leszünk sebészek, mert a lelkünk mélyén reméljük, hogy legyőzzük azt, ami kísért minket. A gyengeség, a törékenység, a halál.

Nemcsak a sebészekre igaz. Igazából senkit nem ismerek, akit ne kísérteni valami vagy valaki. És valahányszor megpróbáljuk egy szikével kivágni a fájdalmat, vagy elrejteni a szekrény mélyére rendszerint belebukunk. Csak úgy tűnnek el a randa foltok, ha új lapot nyitunk. Vagy eltemetünk egy régi történetet. Hogy végre-végre megnyugodjon.”

Grace klinika

Bosszú 1/14 – A káosz

„Mindnyájunk életében elérkezik az időpont, amikor az irányítás kicsúszik a kezünkből. A legtöbbünk célja vissza venni azt. A káosz ellen legjobban a káosszal vehetjük fel a harcot.

A káoszt, annak meghatározása szerint nem lehet uralni. Amint beüt, minden rend és akarat hasztalan. A káosz következményei kiszámíthatatlanok. Az egyetlen bizonyosság az benne, hogy pusztítás jár a nyomában.”

Bosszú

Született feleségek 5/3 – Erőszakoskodók

„Kiméletlen erőszakoskodók. Bármelyik felnőtt megmondhatja, hogy a játszótér nem az egyetlen hely, ahol megtalálhatók. Akár merre nézünk, mindenütt találunk olyanokat, akiknek nem számít vagy fel sem tűnik mekkora fájdalmat okoznak. Legyen az egy szomszéd, aki kihasználja a barátnője gyanakvását. Vagy egy lány, aki a döntéseiért bünteti az anyját. Vagy egy asszony, aki számonkéri az igazát azon, aki eladott neki egy kocsit. Igen, zsarnokok mindenütt vannak. De mind közül a legrosszabbak azok, akik úgy kerítenek a hálójukba, hogy még csak észre se vesszük, hogy mit tettek.”

Született feleségek