Gyilkos elmék 4/23 – Mahatma Gandhi a lelkiismeretről

„Az emberi hang sosem érhet el olyan távolságokra, amiket a lelkiismeret kicsiny hangja megtehet.”

Mahatma Gandhi

Grace klinika 6/7 – Béke

„Mért lettem sebész? Erre a legtöbben ugyanazt felélnék. A bizsergésért. Az izgalomért. Az érzésért, amit az okoz, ha valakit felvágunk, hogy megmenthessünk. De engem más vonzott. Talán, mert négy lánytestvér mellett nőttem fel. Nem, határozottan azért, mert négy lánytestvér mellett nőttem fel. Engem a csend vonzott a sebészet felé. A műtő egy csendes hely. Békés. Így tudunk éberek maradni. Így vesszük észre a komplikációkat. Ha a műtőben állsz a beteged előtted felnyitva, a világ minden zaja  és az ezzel járó aggodalom megszűnik. Nyugalom száll meg. Az idő eltűnik. Abban a percben teljes béke honol.

Hogy miért lettem sebész? Erre a legtöbben ugyanazt felelik. A bizsergésért. Az izgalomért. Az adrenalinért. De engem a csönd vonzott. A béke nem állandó állapot. Csak pillanatokig éljük át. Elszáll. Elillan mielőtt észrevennénk, hogy ott van. De bármikor megtapasztalhatjuk. Egy idegen kedves gesztusában. Egy koncentrálást igénylő feladatnál.Vagy egy bevált módszer gyakorlásánál. Minden nap átéljük a béke pillanatait. Csak tudni kell, hogyan vegyük észre, hogy megélhessük, hogy kiélvezzük.”

Grace klinika

Született feleségek 2/3 – Fantázia vs hazugság

„Olykor olykor mindenki szívesen átadja magát a fantáziának. Na persze, hogy ki hogy játszik az nagyban különbözhet. Néha azt mondjuk magunknak, hogy a munka nem fog beleszólni a családi életünkbe. Néha elképzeljük, hogy bizonyos kapcsolatok nagyobb jelentőséggel bírnak, mint a valóságban. Alkalomadtán úgy teszünk, mintha meg akarnánk győzni magunkat, hogy a titkaink nem is olyan rémségesek. Igen a szerepjátszás egyszerű játék. Ott kezdődik, hogy magunknak hazudunk. És ha másokat is meg tudunk győzni a hazugságunkról, nyert ügyünk van.”

Született feleségek

Született feleségek 6/19 – Szomszédok I.

„Jó szomszédok. Szívesen adnak pár deka cukrot. Megmondják miért nem indul a kocsi. Még az elkoborolt házi kedvencet is segítenek megkeresni. És ha a jó szomszéd bajt szimatol, azonnal megjelenik. Akár hívtuk, akár nem. Jó szomszéd az, aki igyekszik segíteni másokon. Rossz szomszéd az, aki olyan ígéretet tesz, amit lehetetlenség betartani.”

Született feleségek